En realkreditor, der har krav på en realydelse, kan ikke uden særlig hjemmel forlange det leveret på sin bopæl. Det er dog hovedreglen, at en debitor skal præstere skyldige pengebeløb hos kreditor. Altså en debitor, der skylder penge, skal præstere pengene til rette tid, der hvor kreditor angiver det. En debitor, der skylder andet end penge, har derimod ikke pligt til at levere, hvor kreditor ønsker det, og kreditor må altså selv hente.
Et agreed document er et dokument, der er konciperet ud fra en general forhandling mellem flere organisationer, der varetager de berørtes interesser. Et agreed document er således et dokument, der indeholder nogle alment accepterede standardbestemmelser indenfor et bestemt område. Det bedste eksempel på et sådan agreed document er AB 18, der finder anvendelse inden for entreprise. AB 18 udspringer af forhandlinger mellem en kreds af myndigheder og organisationer med tilknytning til byggebranchen. Flere af bestemmelserne i AB 18 er udtryk for almindelig deklaratorisk entrepriseret.
En ansvarsbegrænsningsklausul sætter begrænsning på det mulige erstatningsansvar for misligholdelse af aftalen mellem parterne, f.eks. en beløbsgrænse. Der er således tale om en kvantitativ begrænsning. Udgangspunktet er, at der er aftalefrihed om indgåelse af sådan ansvarsbegrænsningsklausuler, men de må dog fortolkes indskrænkende. Se eventuelt om ansvarsfraskrivelse.
En ansvarsfraskrivelse fritager en part for ansvar inden for ansvarsfraskrivelsens område. Der er således tale om en kvalitativ begrænsning. Udgangspunktet er, at der er aftalefrihed indenfor rammen af hændelige og simpel uagtsomme handlinger. Professionsstandarder og god advokatskik kan dog anses for at tale imod fuldstændig aftalefrihed. En ansvarsfraskrivelse må fortolkes indskrænkende. Se eventuelt om ansvarsbegrænsningsklausul.
I det tilfælde, at det allerede inden forfaldstiden og handlingstiden står klart, at debitor ikke kan erlægge sin ydelse, er der tale om anticiperet misligholdelse. Anticiperet misligholdelse indtræder således før der, baseret på forfaldstid eller handlingstid, indtræder misligholdelse. I et sådan tilfælde er der vished eller høj sandsynlighed for, at der ved forfaldstiden eller handlingstiden vil ske misligholdelse. Se eventuelt om forfaldstid og handlingstid.
Der følger ikke af dansk ret en almindelig undersøgelsespligt, men det følger af caveat emptor princippet, at en køber, der har haft mulighed for, er blevet opfordret til, eller har undersøgt en salgsgenstand uden at opdage en mangel, der i almindelighed ville være kommet frem ved en sådan undersøgelse, ikke kan påberåbe sig manglen. Dette følger af købelovens § 47.
Hvis en aftalepart på uforsvarlig måde fremkalder den anden aftaleparts beslutning om at indgå en aftale, f.eks. ved at afgive urigtige oplysninger eller ved ikke at give tilstrækkelige oplysninger, og aftalen efterfølgende bliver erklæret ugyldig eller ophævet, er denne aftalepart erstatningsansvarlig for det tab, han ved culpa in contrahendo har påført den anden aftalepart. Culpa in contrahendo følger ikke i dansk ret af skrevne regler, men baseret på retspraksis kan der utvivlsomt pålægges ansvar efter den almindelige erstatningsregel.
"Debitor" er det juridiske begreb for den part i et aftaleforhold, der skylder en anden part - kreditor - noget. Realdebitor er således sælger af ydelsen eller genstanden og skylder dermed kreditor realydelsen. Pengedebitor skylder kreditor penge. Se eventuelt om kreditor.
Hvis A skylder B kr. 100, er A debitor, og B er kreditor. Hvis C ligeledes skylder A penge, er C i forholdet mellem A og C debitor, og A er kreditor. Ved debitorskifte forstås den situation, hvor det aftales, at C med frigørende virkning kan betale de jr. 100 direkte til B. Dette indfrier både C's og A's gæld. Debitorskifte kan ikke foretages uden kreditors samtykke, idet det kan forringe kreditors retsstilling, fordi kreditors mulighed for fyldestgørelse afhænger af debitors vilje og evne. Se eventuelt om kreditorskifte.
Ekstinktion er en betegnelse for det tilfælde, at en ældre rettighed ophører, fordi den fortrænges af en nyere stiftet rettighed. Se eventuelt om vindikation.
Force majeure er betegnelsen for det tilfælde, at der sker ikke-opfyldelse af en kontrakt, på baggrund af opfyldelseshindringer der er upåregnelige, af ganske særlig art, og som debitor ikke kunne have forudset eller overvundet.
En fordring er det krav, som en eller flere parter har mod en eller flere andre parter.
Kreditor kommer i fordringshavermora, hvis kontrakten ikke, efter frigørelsestidens indtræden, kan opfyldes på grund af kreditors forhold. Der indtræder således ikke misligholdelse, hvis debitor rettidigt og på en behørig måde har forsøgt at opfylde kontrakten. Der foreligger ofte både fordringshavermora og misligholdelse, idet mange kontrakter omhandler gensidig bebyrdende aftaler. Hvis kreditors forhold gør, at kreditor kommer i fordringshavermora og samtidig ikke præsenterer sin modydelse, f.eks. betaler for ydelsen som debitor forsøgte leveret, har kreditor misligholdt aftalen.
En fordrings forfaldstid er det tidligste tidspunkt, hvor en kreditor kan kræve ydelsen erlagt.
Forudsætningslæren omhandler situationer, hvor en købers forudsætninger for kontraktsindgåelsen brister. Dette kan ud fra forudsætningslæren lede til en tilsidesættelse af kontrakten. Hvis en køber har en berettiget, kendelige og relevant forventning til det købte produkt, og produktet ikke lever op til disse forventninger, siges det, at der er tale om købers bristede forudsætninger. Dette medfører en række misligholdelsesbeføjelser. Det er dog ikke enhver skuffelse over ydelsens tilstand, der kan danne grundlag for misligholdelsesbeføjelserne. Der skal være tale om afvigelser fra, hvad køberen havde ret til at forvente. Endvidere gælder dette alene almindelige forudsætninger, hvilket vil sige, at købers særlige behov/forudsætninger ikke er relevante, medmindre sælger er gjort bekendt med disse. Se eventuelt aftalelovens § 36, som forudsætningslæren ofte anvendes sammen med.
En fordrings frigørelsestid er det tidligste tidspunkt, hvor debitor kan frigøre sig for sin forpligtelse ved at opfylde fordringen.
En ydelse er mangelfuld, hvis den ikke er kontraktmæssig. Det vil sige, hvis ydelsen ikke har de faktiske egenskaber, som den efter kontrakten skal have, jf. principperne i købelovens § 75 a og 76. Hvorvidt en ydelse er kontraktmæssig vurderes ud fra de oplysninger, der i forbindelse med handlen er givet. Visse oplysninger kan anses for værende en garanti. En garanti er et løfte om at indestå for, at en bestemt tilstand består, vil vedblive at bestå eller vil indtræde. Der er objektivt ansvar, ved afgivelse af en garanti, hvorfor det underordnet, om den der giver en garanti forsætligt eller uagtsomt har afgivet garantien, der viste sig ikke at være sand. Garantier skal ses i modsætning til almindelige lovprisninger, som modsat garantier er oplysninger uden et bestemt positivt indhold, og som i almindelighed ikke tillægges betydning. En lovprisning sætter en stemning, f.eks. en ejendomsmægler der udtaler, at udsigten er fantastisk, eller en landmand der udtaler, at hans jordbær er lækre, men indeholder ikke nogle egentlige oplysninger om ydelsen.
Det fremgår af forarbejderne til gældsbrevsloven, at der ved gældsbrev skal forstås "en skriftlig Erklæring, der hjemler en i Hovedsagen ubetinget, ensidig Fordring paa et Pengebeløb." Gældsbrevsloven finder alene anvendelse på fordringer, der opfylder denne definition. Forarbejderne angiver dog, at loven i vidt omfang er en lovfæstelse af almindelig obligationsretlige principper, hvorfor det antages, at den del af loven der omhandler simple gældsbreve findes analog anvendelse på simple fordringer. Reglerne om negotiable gældsbreve finder alene anvendelse på fordringer, der opfylder definitionen ovenfor. Begrebet gældsbreve er derfor i praksis alene vigtigt at fastsætte i forhold til negotiable gældsbreve. Reglerne for omsættelighed af et gældsbrev afhænger af, om der er tale om et simpelt eller negotiabelt gældsbrev. Det er lettere at omsætte et negotiabelt gældsbrev, men det må bemærkes, at et sådant kan forringe debitors retsstilling, hvorfor debitor skal medvirke til stiftelsen af et negotiabelt gældsbrev.
Simple fordringer: En simpel fordring er et krav på at modtage noget fra en anden. Kan omhandle krav på penge eller en ydelse.
Simple gældsbreve: Et simpelt gældsbrev er en simpel fordring, der opfylder kravene til at være et gældsbrev i gældsbrevsloven § 11, stk. 2.
Negotiable gældsbreve: Et negotiabelt gældsbrevs stiftelse reguleres ud fra gældsbrevsloven § 11, stk. 2, der udtømmende opregner, hvad der er negotiable gældsbreve. Hvis ikke en fordring lever op til kravene i gældsbrevsloven § 11, stk. 2 er der tale om en simpel fordring.
Kreditor har ikke altid krav på, at debitor erlægger ydelsen på forfaldstidspunktet. Dette kan nemlig være betinget af, at kreditor har rettet påkrav, rettet opsigelse inkl. det tilhørende varsel, eller at modydelsen er stillet til rådighed for debitor. Det tidspunkt efter forfaldstiden, hvor eventuelle betingelser er opfyldt, og debitors forpligtigelse dermed er aktuel kaldes handlingstiden. Se eventuelt om forfaldstid og frigørelsestid.
Indsatsforpligtelse er, når en kontrakt kan opfyldes alene ved, at en part yder en faglig indsats eller bestræber sig på at nå et resultat. Debitor har i sådan tilfælde krav på vederlag, selvom et vist resultat ikke opnås, hvis debitor har bestræbt sig på dette eller har ydet en faglig indsats. Se eventuelt om resultatforpligtelse.