Ved appel forstås indbringelse af en retsafgørelse til efterprøvelse ved en højere instans. Der sker her en ny, selvstændig sagsbehandling af sagen. Ved domme sker appel ved anke, og ved kendelser og andre beslutninger sker dette ved kære. Ankesagsbehandling følger normalt den samme proces som ved 1. instans. Det vil sige en ny, mundtlig behandling af sagen med forberedelse og hovedforhandling. Alle parter i en sag har som udgangspunkt ret til at anke sagen, således at den bliver prøvet ved to instanser, jf. to-instansprincippet. Ankefristen er fire uger, som regnes fra dommens afsigelse, jf. retsplejelovens § 372, stk. 1.
Reglerne om kære findes i retsplejelovens kapitel 37. Som teoretisk hovedregel kan kendelser og andre beslutninger, der er afsagt af byretten, særskilt indbringes for en højere instans, jf. retsplejelovens § 389, stk. 1. Imidlertid er denne hovedregel modificeret væsentligt i praksis, idet der gælder en lang række undtagelser. retsplejelovens § 389 a fastslår, at kendelser og andre beslutninger, som er afsagt at byretten under hovedforhandlingen eller under forberedelsen, ikke kan kæres, medmindre Procesbevillingsnævnet meddeler tilladelse herom. Appel af kendelser og øvrige beslutninger kan som hovedregel kun ske ifm. anke af selve dommen, hvis der er blevet afsagt dom i sagen, jf. retsplejelovens § 390, stk. 1. Derudover gælder der en række undtagelser angående kendelser og beslutninger om sagsomkostninger og salær ved fri proces, hvorefter der ikke er kæreadgang, medmindre Procesbevillingsnævnet meddeler tilladelse til dette, jf. retsplejelovens §§ 389, stk. 2-3 og 391. Reglerne om kære af kendelser og beslutninger afsagt af landsretten som første henholdsvis anden instans findes i retsplejelovens § 392, imens reglerne om kære af kendelser og beslutninger afsagt af Sø- og Handelsretten er reguleret i retsplejelovens § 392a.
Kære er betinget af en retlig interesse (personlig, konkret og aktuel) i kæren, jf. retsplejelovens § 393, og behandlingen sker normalt på skriftligt grundlag. Det vil sige, at kære ikke er begrænset til kun at gælde for sagens parter – omvendt anke. Kærefristen er som udgangspunkt to uger, som regnes fra den dag, hvor afgørelsen er truffet, eller at Procesbevillingsnævnets tilladelse er meddelt ansøgeren, jf. retsplejelovens § 394.