Urimelige lønvilkår – U 2002.222 Ø
Resumé
Dom afsagt af:
Østre landsret
Dissens:
Ingen
Tema:
Urimelige lønvilkår og aftalelovens § 36
Fakta
En pædagogmedhjælper blev ansat på en kostskole fra 1. februar til 31. juli 1999 med en ugentlig arbejdstid på minimum 37 timer, men det var anført i ansættelseskontrakten, at arbejdstiden i øvrigt var uden øvre grænse, idet pædagogmedhjælperen skulle stå til rådighed, hvilket der ifølge kontrakten var taget højde for lønmæssigt. Pædagogmedhjælperens månedsløn var ifølge ansættelseskontrakten 13.500 kr. Arbejdet bestod hovedsagligt i at være støttepædagog for en dreng på kostskolen, som var meget voldelig, og som flere gange overfaldt pædagogmedhjælperen. I april 1999 valgte kostskolen at ansætte en anden til at tage sig af drengen, og pædagogmedhjælperen blev i den forbindelse bortvist. På det tidspunkt havde pædagogmedhjælperen overarbejdet 286,5 timer i løbet af februar og marts.
Byretten bemærkede indledningvis, at bortvisningen havde været uberettiget, og pædagogmedhjælperen blev derfor tilkendt løn i opsigelsesperioden svarende til maj og juli. Herefter udtalte retten om månedslønnen i ansættelseskontrakten, at den måtte karakteriseres som en grov udnyttelse af sagsøgers arbejdskraft, og at aftalen derfor måtte anses for ugyldig i medfør af aftalelovens §§ 33 og 36, for så vidt angik vilkårerne om, at pædagogmedhjælperen ikke var berettiget til betaling for overarbejde. Retten tilkendte derfor pædagogmedhjælperen betaling for overarbejde i medfør af aftalelovens § 36 og almindelige arbejds- og ansættelsesretlige principper.
Østre landsret stadfæstede byrettens dom i henhold til de i dommen anførte grunde.
Eksamensrelevans
Dommen er relevant at diskutere, hvis eksamensemnet vedrører de almindelige aftaleretlige ugyldighedsreglers anvendelse på ansættelsesforhold, som ikke er omfattet af en kollektiv overenskomst eller ansættelsesretlig lovgivning.
I dansk ret er ansættelsesforhold i almindelighed indgående reguleret i kollektive overenskomst og i et vist omfang i den ansættelsesretlige lovgivning, f.eks. funktionærloven. En ansættelseskontrakt mellem en arbejdsgiver og en lønmodtager skal derfor ofte både respektere en kollektiv overenskomst, som ansættelsesforholdet måtte være omfattet af, og den ansættelsesretlige lovgivning, hvis denne finder anvendelse på ansættelsesforholdet, f.eks. funktionærloven. Hvis ansættelsesforholdet ikke er omfattet af en kollektiv overenskomst, og hvis det heller ikke reguleres i den ansættelsesretlige lovgivning, reguleres det som udgangspunkt kun af almindelige aftaleretlige regler, herunder generalklausulen i aftalelovens § 36. Det er imidlertid velkendt, at aftalelovens § 36 ikke uden videre kan påberåbes i ethvert tilfælde, hvor en aftalepart måtte mene, at en aftale er urimelig.
I dommen kunne pædagogmedhjælperen påberåbe sig aftalelovens § 36, fordi vilkårene om overarbejdsbetaling var en "grov udnyttelse" af pædagogmedhjælperens arbejdskraft, og fordi pædagogmedhjælperen i det konkrete tilfælde havde ydet en meget betydelig mængde overarbejde over få måneder.
Det er vigtigt at bemærke, at aftalelovens § 36 først og fremmest er relevant i for hold til urimelige lønvilkår, hvis ansættelsesforholdet ikke er reguleret i en kollektiv overenskomst, da en overenskomst ofte vil regulere det enkelte ansættelsesforholds lønvilkår.
Til Eksamen
Dommen kan anvendes til at illustrere, at urimelige lønvilkår kan være ugyldige efter aftalelovens § 36.
I eksamenssammenhæng kan dommen f.eks. inddrages på følgende vis:
De fleste danske ansættelsesforhold reguleres indgående i kollektive overenskomster og til en vis grad i ansættelsesretlig lovgivning, hvorfor de almindelige aftaleretlige ugyldigheds regler har begrænset betydning i ansættelsesforhold. Dommen U2002.222Ø viser dog, at de almindelige aftaleretlige ugyldighedsregler kan have betydning for ansættelsesforhold, som ikke er omfattet af en kollektiv overenskomst eller ansættelsesretlig lovgivning. En pædagogmedhjælper havde i løbet af blot to måneder overarbejdet for 286,5 timer, men da ansættelseskontrakten indeholdt et vilkår om, at der ikke blev ydet overarbejdstidsbetaling, modtog pædagogmedhjælperen kun sin almindelige månedsløn på 13.500 kr. Vilkåret om overarbejdstidsbetaling blev tilsidesat i medfør af aftalelovens § 36, da det udgjorde en grov udnyttelse af pædagogmedhjælperens arbejdskraft, som derfor blev tilkendt løn for overarbejde.