Ring og Werge-sagen – www.curia.europa.eu

Dom
EU-Domstolens dom i de forenede sager C-335/11 og C-337/11. Refereret af andre i www.curia.europa.eu.

Resumé

Dom afsagt af EU-Domstolen

Dissens: 

Ingen

Tema: 

Det EU-retlige handicapbegreb

Fakta

I forbindelse med to danske sager ved Sø- og Handelsretten om afskedigelse i strid med forskelsbehandlingsloven, forelagde retten en række præjudicielle spørgsmål til EU-Domstolen om forståelsen af handicapbegrebet i beskæftigelsesdirektivet, som er implementeret i den danske forskelsbehandlingslov.

I den præjudicielle forelæggelse stillede Sø- og Handelsretten fire spørgsmål, hvoraf de to første vedrørte den nærmere fortolkning af det EU-retlige handicapbegreb. Det tredje spørgsmål vedrørte, om reduktion af arbejdstiden er omfattet af de tilpasningsforanstaltninger, som er nævnt i artikel 5 i direktivet, og det fjerde spørgsmål vedrørte anvendelsen af 120 dages-reglen i funktionærlovens § 5, stk. 2, når funktionærens sygefravær skyldes et handicap, og når arbejdsgiveren ikke havde iagttaget sin tilpasningsforpligtelse.

EU-Domstolen udtalte (i præmis 47) om det første og andet spørgsmål, at handicapbegrebet i beskæftigelsesdirektivet skal forstås således, at det omfatter en 1) tilstand, der er forårsaget af en lægeligt diagnosticeret helbredelig eller uhelbredelig sygdom, 2) når denne sygdom medfører en begrænsning som følge af bl.a. fysiske, mentale eller psykiske skader, 3) som i samspil med forskellige barrierer kan hindre den berørte person i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre arbejdstagere, og 4) denne begrænsning er af lang varighed. Karakteren af de foranstaltninger, som arbejdsgiveren skal træffe, er ikke afgørende for, om en persons helbredstilstand skal anses for omfattet af dette begreb.

Om det tredje spørgsmål udtalte EU-Domstolen, at beskæftigelsesdirektivet skal fortolkes således, at en nedsættelse af arbejdstiden kan udgøre en af de tilpasningsforanstaltninger, der er omfattet af artikel 5.

Til det fjerde spørgsmål udtalte EU-Domstolen, at det er i strid med beskæftigelsesdirektivet at afskedige en handicappet funktionær med forkortet varsel i medfør af funktionærloven § 5, stk. 2, når sygefraværet skyldes, at arbejdsgiveren ikke har iagttaget sin tilpasningsforpligtelse.

Eksamensrelevans

Dommen er relevant, hvis eksamensemnet vedrører forskelsbehandling på baggrund af handicap.

Det fremgår af dommen, at en lønmodtager anses for handicappet i beskæftigelsesdirektivets forstand, hvis tilstanden, der er forårsaget af en lægeligt diagnosticeret helbredelig eller uhelbredelig sygdom, når denne sygdom medfører en begrænsning som følge af bl.a. fysiske, mentale eller psykiske skader, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre den berørte person i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre arbejdstagere, og denne begrænsning er af lang varighed. EU-Domstolen udtalte herudover, at karakteren af de foranstaltninger, som arbejdsgiveren skal træffe, ikke er afgørende for, om en persons helbredstilstand skal anses for omfattet af handicapbegrebet.

Efter dommen blev det antaget i dansk arbejdsretlig teori og praksis, at det var en betingelse, at sygdommen var lægeligt diagnosticeret. Højesteret fandt dog i U2018.830H og U2018.851H på baggrund af EU-Domstolens dom i C-395/15 (Daouidi), at dette ikke er tilfældet, da en lægelig diagnosticering indgår som et blandt flere momenter i vurderingen af, hvorvidt den konkrete lønmodtager er handicappet i beskæftigelsesdirektivets forstand, men at en lægelig diagnosticering ikke er afgørende.

Til Eksamen

Dommen kan anvendes til at illustrere, hvordan det EU-retlige handicapbegreb skal forstås, og dermed hvornår en lønmodtager kan anses for handicappet i beskæftigelsesdirektivets forstand. Dommen kan i samme forbindelse anvendes til at diskutere mulige tilpasningsforpligtelser, da det følger af dommen, at arbejdsgiveren skal overveje reduktion af arbejdstiden for at iagttage sin tilpasningsforpligtelse.

Dommen kan også inddrages, hvis eksamensemnet vedrører funktionærer og 120 dages-reglen i funktionærlovens § 5, stk. 2, da det følge af dommen, at arbejdsgiveren ikke kan afskedige funktionæren med forkortet varsel, hvis funktionærens sygefravær skyldes, at arbejdsgiveren ikke har iagttaget sin tilpasningsforpligtelse.