Konkursboet og transporten

Case

Opgave

Case 2

Villumsen VVS ApS havde renoveret et badeværelse for Husrenovering ApS for en kontraktsum på kr. 150.000 kr. Kravet på kontraktsummen overdrog Villumsen VVS ApS til Mikkelsen Murerfirma ApS den 15. maj 2020, idet Villumsen VVS ApS skyldte Mikkelsen Murerfirma ApS kr. 200.000.

Mikkelsen Murerfirma ApS sendte efter overdragelsen af kravet et brev til Husrenovering ApS, hvori der bl.a. stod. "Velkommen til Mikkelsen Murerfirma ApS. Vi sætter kundernes behov forrest, og det glæder os at kunne meddele Dem, at vi har overtaget Deres kontrakt med Villumsen VVS ApS vedr. renovering af et badeværelse. Vi benytter desuden lejligheden til at orientere Dem om de mange ydelser, som Mikkelsen Murerfirma ApS kan tilbyde." Mikkelsen Murerfirma vedlagde diverse foldere, der forklarede om de ydelser, som Mikkelsen Murerfirma ApS udførte. Mikkelsen Murerfirma kommenterede ikke yderligere på transporten af kravet.

Den 30. juli 2020 gik Villumsen VVS ApS konkurs, og i forbindelse med bobehandlingen blev der rejst tvivl om gyldigheden af overdragelsen til Mikkelsen Murerfirma ApS, idet det blev gjort gældende af konkursboet, at brevet ikke opfyldte kravene til denunciation. 

 

Transporten til Mikkelsen Murerfirma ApS var ikke den eneste transport som Villumsen VVS ApS havde foretaget. Villumsen VVS ApS havde tidligere udført en større entreprise for selskabet Benny Bygherre om opførelse af et anlæg. Købesummen for entreprisen blev berigtiget ved udstedelse af ét simpelt gældsbrev på kr. 500.000 til Villumsen VVS ApS. Villumsen VVS ApS overdrog gældsbrevet til Gunnar Glad. Gunnar Glads advokat sendte samme dag med anbefalet brev en skrivelse til Benny Bygherre med følgende indhold: "Vedhæftede gældsbrev er nu i besiddelse af Gunnar Glad. I den anledning skal jeg anmode dem om at returnere vedlagte kopi af nærværende skrivelse i underskrevet stand som udtryk for, at de for fremtiden vil indbetale de aftalte afdrag til undertegnede."

Der opstod herefter en tvist mellem Gunnar Glad og konkursboet efter Villumsen VVS ApS, om hvorvidt der var foretaget en behørig sikring af transporten efter gældsbrevslovens regler. 

 

Inden konkursen havde Villumsen VVS ApS et låneengagement med Blankobank A/S som var sikret gennem håndpant i et værdifuldt maleri. Maleriet var en del af en større samling, som Villumsen VVS ApS havde forsøgt at sælge. Efter håndpantsætningsaftalen blev maleriet overdraget til Blankobank A/S. 2 år efter håndpantsætningen havde Villumsen VVS ApS, en mulig køber af maleriet, hvorfor Villumsen VVS ApS straks tog kontakt til Blankobank A/S med forespørgsel om udlevering af maleriet. Maleriet blev udleveret på betingelse af, at det skulle leveres tilbage til Blankobank A/S, såfremt det ikke blev solgt ved forevisningen til den pågældende interesserede køber. 3 dage efter udleveringen af maleriet, gik Villumsen VVS ApS konkurs. Blankobank A/S kontaktede Villumsen VVS ApS' konkursbo 18 dage efter konkursen med henblik på at få tilbageleveret maleriet, som Villumsen ApS fik udleveret før sin konkurs. Konkursboet nægtede at tilbagelevere maleriet, da det fra boets side blev påpeget, at håndpanteretten ikke var behørigt sikret. 

Spørgsmål