Kasper K's parcelhus

Case

Opgave

Kasper Kristensen ejede et parcelhus, som skulle sælges ved en tvangsauktion. I parcelhuset stod bl.a. en vaskemaskine og tørretumbler, som Kasper Kristensen havde erhvervet, da han i sin tid flyttede ind i huset sammen med sin kone og fire børn. Kasper Kristensen ville medbringe ejendommens vaskemaskine og tørretumbler til brug i sin nye lejebolig, idet han ikke mente, at hans familie kunne undvære disse effekter. Begge forældre var arbejdsløse.

På terrassen stod et spabad, som Kasper Kristensen også ønskede at medbringe. Spabadet havde familien erhvervet kort tid efter, at de var flyttet ind i parcelhuset. Det var tilsluttet el og vand, og kunne afinstalleres uden det store besvær.

Erin Eriksen, som var panthaver i ejendommen, afviste, at effekterne kunne medbringes.

I ejendommen var også et en nyere opvaskemaskine, som Kasper Kristensen i sin tid havde lejet af en professionel udlejer. Udlejer, Uffe Urt, afhentede opvaskemaskinen efter, at Kasper Kristensen havde opsagt lejekontrakten. Erin Eriksen krævede den pågældende opvaskemaskine udleveret til sig. 

Kasper Kristensen havde fået lagt klikgulv i ejendommens opholdsrum og i gangen, da han ikke var glad for udseendet på de originale planker, som efter mange års brug var blevet slidte at se på. Langs væggene var der sat paneler op, som var limet fast til væggen. Klikgulvet kunne nemt afmonteres igen, men dette krævede, at panelerne blev fjernet, hvilket ikke kunne gøres, uden at beskadige tapetet på væggene en smule. Kasper Kristensen havde købt klikgulvet hos Gustav Gulv på afbetaling over 36 måneder, og Gustav Gulv havde inden overdragelsen taget gyldigt ejendomsforbehold. Efter tvangsauktionen ville Gustav Gulv afmontere klikgulvet og tage det med sig, men det ville Erin Eriksen ikke høre tale om. 

Erin Eriksen var også panthaver i en ejendom, som var ejet af Entreprenøren ApS, som for nylig var gået konkurs. På ejendommen var et kontor, hvorfra virksomhedens administration fandt sted. Kontoret var indrettet med almindelige kontormøbler såsom kontorstole og skriveborde. Entreprenørarbejdet blev udført rundt omkring i landet, og entreprenørmaskinerne blev flyttet med fra arbejdssted til arbejdssted.

Erin Eriksen påstod, at kontorinventaret og maskinerne var omfattet af pantet, men dette var konkursboet uenig i.  

Bjarke Bentsen erhvervede ejendommen fra Kasper Kristensen på tvangsauktion. Bjarke Bentsen konstaterede, at der var installeret et avanceret overvågningssystem i ejendommen, der bl.a. bestod af et stort antal kameraer. Kasper Kristensen havde på månedlig basis betalt Overvågning i Hjemmet ApS et beløb for at opbevare billedmateriale eksternt i en vis periode. Bjarke Bentsen meddelte Overvågning i Hjemmet ApS, at han ikke ønskede at overtage det pågældende abonnement, hvorefter abonnementet blev opsagt. Bjarke Bentsen påstod, at han kunne beholde overvågningssystemet, men dette ville Overvågning i Hjemmet ApS ikke gå med til.  

Erin Eriksen havde også et låneengagement med Mogensen ApS, idet hun havde lånt selskabet kr. 500.000 til køb af en bil, mod at hun fik pant i bilen i form af et ejerpantebrev stillet af Mogensen ApS. Ejerpantebrevet blev udstedt tirsdag den 2. juni 2020. Erin Eriksen udbetalte efter aftale med Mogensen ApS lånebeløbet til bilforhandleren fredag den 5. juni 2020 og indsendte pantebrevet til tinglysning mandag den 8. juni 2020. Mogensen ApS gik senere konkurs. Konkursboet mente, at Erin Eriksens sikkerhedsstillelse udgjorde en omstødelig disposition, hvilket Erin Eriksen var meget uenig i.

Inden konkursen havde Mogensen ApS drevet entreprenørvirksomhed fra en ejendom, som Mogensen ApS lejede. På ejendommen var der bl.a. et kontor, et værksted og et lager. Virksomheden havde gennem tiden indkøbt en del forskelligt entreprenørmateriel. Entreprenørmaterialet stod sjældent på ejendommen, idet de i stedet stod på forskellige byggepladser eller blev lejet ud. Når det var på ejendommen, blev det nogle gange anvendt på ejendommen. Erin Eriksen, som havde pant i entreprenørmaterielet efter tinglysningslovens § 47 b, stk. 2, hævdede, at materielet var omfattet af pantet, men dette var konkursboet uenig i. 

Spørgsmål