Fravigelse af funktionærloven – U 1974.3 H
Resumé
Dom afsagt af:
Højesteret
Dissens:
4-1
Tema:
Fravigelse af funktionærloven
Fakta
En lagerforvalter blev ansat hos en forhandler af rideartikler i januar 1972. Lagerforvalteren blev dog allerede afskediget af arbejdsgiveren i løbet af oktober 1972 og modtog en skriftlig bekræftelse, hvor fratrædelsesdatoen stod anført som den 31. december 1972. Lagerforvalteren vendte skriftligt tilbage til arbejdsgiveren og gjorde krav på tre måneders opsigelsesvarsel i henhold til funktionærlovens § 2, stk. 2, nr. 2. Arbejdsgiveren medgav, at lagerforvalteren havde krav på tre måneders opsigelsesvarsel, men arbejdsgiveren foreslog at indgå en aftale om, at lagerforvalteren, i stedet for at fastholde opsigelsesvarslet på tre måneder, fratrådte øjeblikkeligt mod udbetaling af to måneders løn. Lagerforvalteren indvilligede i dette og parterne indgik en skriftlig aftale herom. Lagerforvalteren fortrød dog efterfølgende og gjorde krav på erstatning for uberettiget bortvisning svarende til lønnen for januar måned, da han allerede havde modtaget løn for de to første måneder af opsigelsesvarslet.
Sø- og Handelsretten fandt, at aftalen var i strid med funktionærlovens § 21, stk. 1, hvorefter lovens bestemmelser ikke kan fraviges til ugunst for funktionæren, hvorfor aftalen dermed ikke var bindende for lagerforvalteren. Højesterets flertal bestående af fire dommere fandt derimod, at aftalen var gyldig, da aftalen fandtes at være rimelig og indgået uden nogen form for pression fra arbejdsgiverens side. En enkelt dissentierende dommer fandt modsat, at aftalen var til ugunst for lagerforvalteren og indgået under pression.
Eksamensrelevans
Dommen er relevant, hvis eksamensemnet vedrører funktionærloven og mulighederne for at fravige lovens bestemmelser, i dette tilfælde lovens § 2 om opsigelsesvarslets længde.
Det er fast antaget i praksis og teori, at funktionæren ikke kan give forhåndsafkald på lovens beskyttelsespræceptive rettigheder, men dommen viser, at loven i tilfælde af en aktuel, konkret fratrædelse kan fraviges, da denne situation er overskuelig for funktionæren, hvis det sker ved gensidig aftale, og hvis aftalen ikke er til ugunst for funktionæren.
Til Eksamen
Dommen kan anvendes til at illustrere, at funktionærloven kan fraviges ved en aktuel, konkret fratrædelse.
I eksamenssammenhæng kan dommen f.eks. inddrages på følgende vis:
Funktionærlovens bestemmelser er beskyttelsespræceptive, jf. lovens § 21, stk. 1, hvilket indebærer, at de ikke kan fraviges til ugunst for funktionæren. Loven kan derfor fraviges så længe, at aftalen ikke er til ugunst for funktionæren. En aftale om at forkorte funktionærens opsigelsesvarsel er derfor ikke uden videre ugyldig i medfør af funktionærlovens § 21, stk. 1, hvis det forkortede opsigelsesvarsel opvejes af noget andet. I U1974.3H blev funktionærens opsigelsesvarsel efter aftale mellem funktionæren og arbejdsgiveren bestemt til to måneder i stedet for tre måneder, hvilket betød, at funktionæren dermed mistede en måneds løn, men funktionæren kunne til gengæld fratræde øjeblikkeligt og skulle derfor ikke stille sin arbejdskraft til rådighed for arbejdsgiveren i tre måneder, som det ellers havde været tilfældet. Aftalen var rimelig ud fra en samlet vurdering, og da den var indgået uden pression fra arbejdsgiverens side.