Ejerekspansionen
Opgave
Efter at alle stiftelsesudfordringerne var løst, begyndte Sjov&Spas A/S nu endelig at afholde stand-up aftener. Ejerskabet var fra start fordelt ligeligt mellem de tre venner, hvorfor de hver især ejede 33,3% af Sjov&Spas A/S. Efter en række dårlige optrædener fra diverse "upcoming" komikere kom vennerne dog hurtigt i kapitalproblemer. De ønskede derfor at foretage en kapitalforhøjelse for at frigøre nogle likvide midler. Gert Gertsens ven Pivert havde givet udtryk for, at Sjov&Spas-projektet fremstod som et "grande" projekt, og han ønskede at blive medejer, såfremt de nuværende ejere kunne blive enige om dette. Den 10. oktober 2020 indkaldte selskabet derfor til en ekstraordinær generalforsamling til afholdelse den 23. oktober 2020 med henblik på at foretage den nødvendige kapitalforhøjelse. På generalforsamlingen blev det foreslået at forhøje selskabskapitalen med nominelt DKK 40.000 fra nominelt DKK 460.000 til nominelt DKK 500.000. Pivert krævede, at de nye kapitalandele skulle tegnes til kurs 85, da han havde opdaget, at virksomheden ikke ligefrem kørte på skinner. Ved afvikling af den ekstraordinære generalforsamling stemte to af vennerne "for" kapitalforhøjelsen på nominelt DKK 40.000.
Alle vennerne (inklusiv Pivert) dukkede op ved den ekstraordinære generalforsamling (trods den for korte frist for indkaldelse), og de accepterede, at generalforsamlingen kunne gennemføres på trods af for sen indkaldelse. Kapitalforhøjelsen på nominelt DKK 40.000 blev ligeledes besluttet foretaget til kurs pari. Efter kapitalforhøjelsen spekulerede de fire ejere over, hvorvidt det var nødvendigt at registrere ændringerne i ejerskabet af aktieselskabet. De vurderede dog, at det ikke var nødvendigt og foretog sig herefter ikke yderligere.
Efter at alle formaliteter vedrørende kapitalforhøjelsen var fortid, begyndte det for alvor at gå godt i forretningen. Der kom flere og flere kunder til, og Sjov&Spas A/S var ved at udvikle sig til en kendt comedy club. Den ordinære generalforsamling var nu nærliggende, hvorfor der 3 uger inden afholdelse blev indkaldt til generalforsamlingen. På generalforsamlingen blev alle de lovpligtige punkter behandlet. Årsrapporten blev godkendt, årets overskud blev videreført og Revisor Kurt blev genvalgt som revisor. Herudover ønskede Mamma Mia at tiltræde som bestyrelsesmedlem og ligeledes som formand for bestyrelsen, da hun mente, at det var vigtigt med kønsdiversitet og flere kvindelige "lederroller" i Dagens Danmark.
Pivert var generelt meget imod kvindelige ledere, og han var overordnet set usikker på, hvorvidt Mamma Mias ønske ville kunne opfyldes.
Sidst på året blev der afholdt bestyrelsesmøde, hvor der blev ansat en ny direktør, Kjeldsen. Kjeldsen blev efterfølgende registreret i Erhvervsstyrelsens IT-system. Kjeldsen gik straks i gang med arbejdet som selskabets direktør, og han var en handlekraftig type. Inden for kort tid vurderede han, at lejeudgifterne for Sjov&Spas A/S' nuværende lejemål på DKK 45.000 per måned i København K, var ualmindeligt høj. På vegne af selskabet opsagde han derfor lejemålet i København og fandt et noget billigere lejemål i Køge centrum til den lave sum af DKK 20.000 - en beslutning han selv var yderst tilfreds med. Kjeldsen mente, at tiltaget klart ville komme til at gavne selskabets bundlinje.
Sjov&Spas A/S' bestyrelse blev af uundgåelige årsager opmærksomme på, at lejemålet i København var blevet opsagt at den nye direktør. Bestyrelsen modsagde sig beslutningen, og modsagde sig at være bundet af beslutningen, som direktør Kjeldsen på egen hånd havde foretaget.
Spørgsmål
Rettevejledning:
Spørgsmålet lægger op til en diskussion af, hvorvidt Kjeldsen overskrider sine beføjelser som direktør ved at opsige selskabets lejemål i København K til fordel for et i Køge. Det følger af selskabslovens § 117, stk. 1, at direktionen varetager den daglige ledelse af kapitalselskabet, men at dette ikke omfatter dispositioner, der efter kapitalselskabets forhold er af usædvanlig art eller stor betydning.
Der kan argumenteres for, at Kjeldsen foretager dispositionen for at sikre selskabets fortsatte drift, idet DKK 45.000 pr. måned efter hans vurdering ikke er holdbart. Omvendt er der tale om en disposition, som kan have stor betydning for Sjov&Spas A/S i forhold til antal besøgende, adgang, typer af kunder mv. Lokationen for en comedy club er netop altafgørende, om man kan forestille sig, at der er større publikum i København K end i Køge.
I forhold til opgaveteksten vil det formegentlig være mest nærtliggende at konkludere, at Kjeldsen overskrider sine beføjelser.
Som udgangspunkt forpligtes selskabet af direktørens dispositioner, jf. selskabslovens § 136, stk. 1. Dette gælder dog ikke såfremt:
1) de tegningsberettigede har handlet i strid med de begrænsninger i deres beføjelser, som er fastsat i denne lov,
2) aftalen eller tilsagnet falder uden for kapitalselskabets formål og kapitalselskabet godtgør, at tredjemand vidste eller burde vide dette, eller
3) den tegningsberettigede har overskredet sin bemyndigelse eller væsentligt har tilsidesat selskabets interesser og tredjemand vidste eller burde vide dette.
Diskussionen er afgørende, og der kan argumenteres såvel for og imod, at selskabet er bundet af Kjeldsens disposition (opsigelse af lejemål).
Rettevejledning:
Ad. Indkaldelse
Det fremgår, at indkaldelsen til generalforsamlingen sker 3 uger inden afholdelse. Indkaldelse til generalforsamling skal ske tidligst 4 uger inden og senest 14 dage før afholdelsen af generalforsamlingen, hvorved fristen er overholdt, jf. selskabslovens § 94, stk. 1.
Ad. Direktør Mamma Mia som medlem af bestyrelse
Det følger af selskabslovens § 111, stk. 1, nr. 1, 4. pkt., at flertallet af bestyrelsens medlemmer i aktieselskaber skal være personer, der ikke er direktører i selskabet. Dette krav ville kunne opfyldes, såfremt direktøren Mamma Mia blev valgt til selskabet bestyrelse. Der er altså intet i vejen for, at Mamma Mia kan vælges til selskabets bestyrelse.
Ad. Direktør som formand for bestyrelse
Det følger dog af selskabslovens § 111, stk. 1, nr. 1, 5. pkt. at en direktør i et aktieselskab ikke kan være formand eller næstformand for bestyrelsen i aktieselskabet. Mamma Mias ønske omkring en formandspost kan altså ikke indfries.
Rettevejledning:
Ad. Indkaldelse
Indkaldelsen til generalforsamlingen, der afholdes den 23. oktober 2020, sker først den 10. oktober 2020, altså kun 13 dage før afholdelsen. Indkaldelse til generalforsamling skal ske tidligst 4 uger inden og senest 14 dage før afholdelsen, hvorved fristen ikke er overholdt, jf. selskabslovens § 94, stk. 1.
Ad. Underkurs
Det fremgår endvidere, at Pivert kræver, at de nye kapitalandele skal tegnes til kurs 85. Tegningskurser under kurs 100 er at betegne som underkurs, hvilket er ulovligt, jf. selskabslovens § 31.
Ad. Stemmemajoritet
Det kan afsluttende bemærkes, at forslaget udover den overskredne frist er vedtaget med det påkrævede flertal, nemlig 2/3 af de afgivne stemmer såvel som 2/3 af den repræsenterede selskabskapital, jf. selskabslovens § 106.
Rettevejledning:
I forbindelse med ejerekspansion, er der en række ting, der skal tages stilling til.
Ad. Procedurekrav
Procedurekravene, krav til indkaldelsen mv. ved kapitalforhøjelser følger af selskabslovens §§ 156-158. Der kan evt. kommenteres på retten til forholdsmæssig tegning for de hidtidige kapitalejere jf. selskabslovens § 162, herunder at fortegningsretten kan fraviges med stemmeflertal på 2/3 jf. selskabslovens § 162, stk. 2.
Ad. Vedtægtsændring
Der bør desuden foretages en vedtægtsændring som følge af kapitalforhøjelsen. Selskabskapitalen skal netop til enhver tid fremgå af selskabets vedtægter, hvorfor en forhøjelse medfører en vedtægtsændring. Dertil kommer, at ejerbogen skal opdateres, så Pivert nu også fremgår som del af ejerkredsen.
Ad. Registrering/anmeldelse
Registrering eller anmeldelse til registrering af beslutningen om forhøjelse af kapitalen skal være modtaget i Erhvervsstyrelsen, senest 2 uger efter, at fristen for kapitalandelenes indbetaling er udløbet eller indbetaling er sket jf. selskabslovens § 173.