Disjockys på Hr. Nielsen – TfS 1999.377 H
Resumé
Dom afsagt af:
Højesteret sat med 5 dommere
Dissens:
Ingen
Tema:
Sondringen mellem ansættelse i personligt tjenesteforhold (lønmodtager) og selvstændig erhvervsdrivende i relation til pligten til indeholdelse af A-skat.
Fakta
4 discjockeyer arbejdede for en række restauratører, og spørgsmålet i sagen var, om restauratørerne var forpligtet til at indeholde kildeskat efter kildeskatteloven. Restauratørerne udbetalte vederlaget uden indeholdelse af A-skat, da de mente, at discjockeyerne var selvstændigt erhvervsdrivende. Højesteret fandt, at idet discjockeyerne løbende skulle levere deres arbejdsydelser, at discjockeyerne havde faste mødetider, at der var udarbejdet vagtplaner for de enkelte discjockeyer, og at discjockeyerne fik en fast timeløn uafhængig af omsætningen, måtte vederlaget anses for ydet for personligt arbejde i tjenesteforhold. Restauratørerne skulle derfor have indeholdt A-skat ved udbetalingen af vederlaget.
Eksamensrelevans
Dommen illustrerer afgrænsningen mellem selvstændigt erhvervsdrivende og lønmodtagere. Sondringen er vigtig, da den blandt andet har betydning for arbejdsgiverens pligt til at indeholde A-skat ved udbetaling af vederlag til lønmodtagere. Selvstændige erhvervsdrivende skal - i modsætning til lønmodtagere - selv indbetale skat i form at af B-skat indbetalt i rater ved indbetalingskort.
Når det skal vurderes, om der er tale om et lønmodtagerforhold, skal det blandt andet undersøges, om der bliver udøvet instruktionsbeføjelser over den ansatte, eller om denne selv har frihed til at bestemme over arbejdsindsatsen.
I den konkrete sag, blev der af både landsretten og Højesteret lagt vægt på, at der var tale om en løbende pligt til at levere en ydelse, som var integreret i restaurationernes generelle ydelsesudbud, og som dermed indgik i virksomhedernes normale struktur. Discjockeyerne havde faste mødetider og blev aflønnet uafhængigt af omsætningen, og der var således tale om et personligt tjenesteforhold.
Se også TfS 1996.449 H
Til Eksamen
Efter kildeskatteloven skal arbejdsgiveren indeholde A-skat ved udbetaling af løn til en lønmodtager i et personligt tjenesteforhold. Når det skal vurderes, om der er tale om et tjenesteforhold, indgår det som et betydeligt moment, om arbejdsgiver har instruktionsbeføjelser over lønmodtageren. Videre kan det blandt andet tillægges betydning, om arbejdstagerens ydelse indgår som en integreret del af arbejdsgivers virksomhed, om der er faste mødetider, og om der sker aflønning uafhængigt af omsætningen. Dette blev slået fast i TfS 1999, 377 H, hvor Højesteret fandt, at vederlag ydet til 4 discjockeyer skulle anses for ydet for personligt arbejde i tjenesteforhold.