Andrea Andersen og "Rugbrødshuset"
Opgave
Faktum til spørgsmål1 og 2
Andrea Andersen (AA) driver sin bagervirksomhed "Rugbrødshuset" i et erhvervslejemål på Holstebrovej i Skive. AA er trendsætter indenfor rugbrød. Hendes seneste idé er en rugbrødscroissant. AA har derfor brug for en række særlige ovne til hendes innovative bagværk. Bageriets økonomi har på det seneste været en smule anspændt, da AA's tid er blevet prioriteret på idéudviklingen. Berta Bentsen (BB) er fast kunde i Rugbrødshuset og har længe været optaget af at skabe et levende madmiljø i Skive. Efter AA og BB en eftermiddag falder i snak, fortæller AA om den økonomiske situation, hvorefter BB tilbyder at finansiere de særlige ovne til AA's innovative bagværk, såfremt hun kan få sikkerhed for finansieringen i form af pant i bageriets driftsinventar og driftsmateriel. BB får herefter tinglyst pant efter tinglysningslovens § 47b, stk. 2 den 17. september 2021.
AA synes ikke, at omgivelserne i bageriet passer med hendes innovative bagværk og mener derfor, at bageriet skal have et mere moderne look. AA ser det dermed som en nødvendighed at istandsætte bageriet. Dog rækker økonomien fortsat ikke til dette.
Carla Carlsen (CC) har netop åbnet en marmeladebutik på Godthåbsvej blot 50 meter fra bageriet. CC har derfor stor interesse i, at bageriet tiltrækker kunder, som efterfølgende kan handle hos hende. CC hører om AA's idé om istandsættelsen og henvender sig straks til AA for at tilbyde at finansiere renoveringen mod virksomhedspant i bageriets driftsinventar og driftsmateriel. CC får herefter tinglyst virksomhedspant den 25. oktober 2021.
AA begynder istandsættelsen af bageriet, som ender med at koste en del mere end, hvad AA havde forventet. Som det sidste køber AA kontant et nyt kasseapparat hos en forhandler, der leverer kasseapparatet i bageriet 1 uge efter.
Faktum til spørgsmål 3 og 4
Spørgsmål
Rettevejledning:
Virksomhedspantet efter tinglysningslovens § 47c, stk. 3 omfatter blandt andet driftsinventar og driftsmateriel. I forhold til TL § 47b, stk. 2 griber virksomhedspantet allerede aktivet fra erhvervelsen, hvorimod § 47b, stk. 2 griber aktivet, når det indføres på den lejede ejendom (lokationskrav). Efter disse regler ville virksomhedspantet til enhver tid udvande TL § 47b, stk. 2. Derfor afgøres prioriteten i stedet efter TL § 47e, stk. 3, hvorefter tinglysningstidspunktet er afgørende. Retsvirkningen er derfor på tidspunktet for modtagelsen hos TL, under forudsætning at pantet bliver godkendt.
Da BB får tinglyst sin ret først, opnår hun 1. prioritetspanteret i kasseapparatet.
Rettevejledning:
Kasseapparatet omfattes af CC's virksomhedspant ved Rugbrødshusets erhvervelse. I det tilfælde, hvor kasseapparatet ved konkursens indtræden ikke er nået frem til virksomheden, vil lokationskravet efter TL § 47 b, stk. 2 ikke være opfyldt, og kasseapparatet vil derfor ikke være omfattet af BB's panteret, hvorfor alene CC har pant i kasseapparatet i denne situation.
Rettevejledning:
Fristdagen er som udgangspunkt den dag, hvor Skifteretten modtager konkursbegæring, jf. KL § 1, stk. 1, nr. 1. Dog gælder det, hvis der er modtaget en konkursbegæring senere end 3 uger før den konkursbegæring, der leder til afsigelse af dekret er indgivet, så bliver dagen for indgivelse af den første konkursbegæring fristdag, jf. KL § 1, stk. 2. Fristdagen er derfor den 3. marts 2022.
Rettevejledning:
Omstødelse af virksomhedspant KL § 70 a
Det fremgår, at AA bestiller 50 kilo mel til en værdi af 120 kr. pr. kilo den 7. december 2021. CC har virksomhedspant i Rugbrødshusets driftsinventar og varelager. Det skal vurderes, om der er sket en sådan forøgelse af pantet, at dette kan omstødes efter KL § 70 a. Efter bestemmelsen kan en forsørgelse af virksomhedspantet omstødes, hvis virksomhedspantet er tinglyst senest 3 måneder før fristdagen, og forøgelsen sker senere end 3 måneder før fristdagen, medmindre forøgelsen fremstår som ordinær.
I dette tilfælde er der tale om en forøgelse af pantesikkerheden på 6.000 kr., der sker den 7. december 2021, hvilket er senere end 3 måneder før fristdagen d. 3. marts 2022. Forøgelsen sker som følge af, at AA bestiller den særlige meltype, der koster ekstraordinært meget, hvorfor der ikke er tale om en ordinær forøgelse af virksomhedspantet.
På den baggrund kan det konkluderes, at den forøgelse af virksomhedspantet, der er sket ved bestillingen af den særlige mel, kan omstødes, jf. KL § 70 a.
Omstødelse af betaling KL § 67 /72
Det fremgår, at AA betaler en af sine leverandører - som har indgivet konkursbegæring - 20.000 kr., efter leverandøren har indleveret konkursbegæringen. Det skal derfor vurderes, om denne betaling kan omstødes.
Det følger af KL § 72, at betaling, der er sket efter fristdagen, kan omstødes, medmindre gælden er dækket efter reglerne om konkursordenen, eller hvis betalingen var nødvendig for at afværge tab.
Da andet ikke fremgår, antages gælden blot at kunne gøres gældende som et simpelt krav i boet, jf. KL § 95. Der er meget sjældent dækning til alle simple krav, hvorfor det må antages også at gøre sig gældende i dette tilfælde. Der er ikke noget, der antyder, at betalingen er foretaget for at afværge tab, og endelig kan det udelukkes, at kreditor er i god tro vedrørende fristdagen, idet det fremgår, at denne selv har indgivet konkursbegæringen.
På den baggrund kan betalingen omstødes efter KL § 72.