Adfærd på sociale medier og loyalitetspligten – Refereret af andre i: www.arbejdsretten.dk
Resumé
Dom afsagt af: Opmand i faglig voldgift
Dissens:
Ingen
Tema:
Lønmodtagerens loyalitetspligt, adfærd på sociale medier og bortvisning.
Fakta
En sikkerhedsvagt var blevet bortvist af sin arbejdsgiver på grund af flere forhold. Blandt disse forhold var sikkerhedsvagtens negative omtale af arbejdsgiveren i en række opslag på sin Facebook-væg.
Sikkerhedsvagten havde bl.a. skrevet, at "der er erklæret krig", "game over, Vagt DK", "nu kan det da være at man langt om længe får lidt for alle de penge, man har pumpet i fagforeningen", og "du kan dælme tro at den får gas".
Opmanden udtalte, at omtalen af arbejdsgiveren havde været negativ, og sikkerhedsvagten havde derfor tilsidesat sin loyalitetspligt over for arbejdsgiveren. Opmanden fandt dog ud fra en samlet vurdering, at bortvisningen ikke havde været berettiget. Opmanden fandt derimod, at en afskedigelse ville være sagligt begrundet, og sikkerhedsvagten blev derfor tilkendt erstatning svarende til lønnen i afskedigelsesperioden.
Til Eksamen
Dommen kan anvendes til at illustrere, at lønmodtagernes adfærd på sociale medier kan udgøre et brud på loyalitetspligten og dermed få ansættelsesretlige konsekvenser i form af afskedigelse og bortvisning.
I eksamenssammenhæng kan dommen f.eks. inddrages på følgende vis:
Arbejdsgiveren er berettiget til at bortvise en lønmodtager i tilfælde af, at lønmodtageren groft misligholder sit ansættelsesforhold. En bortvisning kan bl.a. være berettiget, hvis lønmodtageren tilsidesætter sin almindelige loyalitetspligt. Dette kan være tilfældet, hvis lønmodtageren omtaler sin arbejdsgiver negativt på sociale medier. I opmandskendelse af 15. september 2010 i FV2010.129 var bortvisningen ikke berettiget, men en afskedigelse var saglig. Opmanden forudsatte dog i kendelsen, at bortvisningen efter de konkrete omstændigheder kunne have været berettiget.